Wind tegen voor duurzame energie?

Vroeger, heel lang geleden, leerden we op de middelbare school over de Wet Behoud van Energie. Heel simplistisch gezegd: er kan geen energie verdwijnen of ontstaan, hooguit kan de ene vorm van energie worden omgezet in de andere. Bij het verbranden van olie wordt bijvoorbeeld de chemische energie omgezet in warmte-energie en bij een vallend object verandert de hoogte-energie in kinetische energie.

Hierdoor zit ik al jaren met een latente twijfel: windenergie… waar komt dat vandaan? Als we veel molens neerzetten, halen we dan niet de energie uit onze atmospfeer? Precies die energie die zorgt voor weerpatronen en dergelijken? Zouden we -theoretisch- door onze molens niet de hele atmospfeer kunnen uitputten, als een batterij na uren gebruik?

Een gedachte die niet prettig is, en die ik dan ook onderdrukte, terwijl ik blijf propageren dat we naar duurzame energie moeten overstappen.

Maar wat blijkt: in de VS neemt de wind af!

Althans, dat is de strekking van een onderzoek dat onlangs gepubliceerd is. Hoewel de conclusies door andere wetenschappers wordt tegengesproken en er geen 100% sluitend bewijs is, signaleren de onderzoekers dat zowel de gemiddelde als ook de maximale windsnelheden sinds 1973 aan het afnemen zijn. Volgens Eugene Takle, co-auteur van het rapport is het een “erg groot effect”. Zo signaleren ze in het Midwest gebied met ruim 10% is afgenomen.

De eerste voorlopige resultaten worden in augustus gepubliceerd in de wetenschappelijke “Journal of Geophysical Research”

Overigens: de onderzoekers wijten het verdwijnen van de wind aan de klimaatverandering, niet aan het “oogsten” van windenergie.

Europa en Australië

Takle en zijn partner-in-crime Pryor verwijzen naar andere onderzoeken die zouden aantonen dat een vergelijkbaar proces zich ook in Europa en Australië aan het voltrekken is. Dit steunt hen in hun overtuiging dat hun bevindingen, ondanks twijfels over meetmethoden en technieken, correct zijn.

Takle benadrukt dat het ook logisch is, wanneer je nadenkt over hoe het weer en klimaat eigenlijk werken. Doordat de temperatuurstijging op de polen hoger is dan elders, neemt het temperatuurverschil over de hele wereld af, waardoor de luchtdrukverschillen dalen. Luchtdrukverschillen die voor de wind zouden moeten zorgen. Echter, voldoende wetenschappelijk bewijs voor hun stelling biedt dit niet, zo erkennen de heren.

Nachtmerrie voor de “groenen”
Voor de groenen onder ons, waartoe ik mezelf ook reken, is een conclusie dat de wind afneemt natuurlijk een regelrechte nachtmerrie. Voorbij gaan de visioenen van grote parken met windmolens, die zorgen voor duurzame en onuitputtelijke energie.

Michael Mann, verbonden aan het Earth System Science Center bij de Penn State University: dit onderzoek

“demonstrates, rather conclusively in my mind, that average and peak wind speeds have decreased over the U.S. in recent decades“.

Een afname van 10% in de windsnelheid heeft rampzalige gevolgen voor de wereldwijde productie van windenergie. Volgens prior kan een min van 10% leiden tot 30% minder windenergie.

Maar Gavin Schmidt, NASA wetenschapper die zich specialiseert in klimaatverandering, is het -verrassend genoeg- niet eens met de uitkomsten. Volgens hem conflicteert het namelijk met de bestaande modellen van NASA.

Tja, als de empirie niet met je verwachtingen uitkomt, dan is het overduidelijk… de empirie zit fout, je modellen zijn goed.

Neerwaartse spiraal?

In ieder geval, de gevolgen van de door beide wetenschappers gesignaleerde trends zijn niet geweldig. Want wat doe je, als je aarde opwarmt, en je de oplossing denkt te hebben gevonden in windenergie… die op zijn beurt door de klimaatverandering afneemt?  Dit probleem is nog groter, aangezien windenergie de meest kosten-efficiënte bron van schone energie is, en dus een groot deel van het budget die richting op is geschoven.

Niet alleen dat, maar de vraag is ook of we ons een nieuwe grote koerswijziging kunnen veroorloven. Door peakoil zitten we namelijk al in lichte tijdsnood. Snel handelen is noodzakelijk en windenergie léék een goede oplossing. Nu moeten we toch weer naar nieuwe bronnen gaan uitkijken.

Voor de liefhebber: Wind speed trends over the contiguous USA

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.