VS zet in op windenergie van zee, blijft Nederland achter?

In de Verenigde Staten is een nieuwe stap gezet bij het bouwen van het eerste Amerikaanse windmolenpark op zee. Minister van BiZa Salazar heeft toestemming voor de bouw gegeven omdat hij er vertrouwen in heeft dat het park er, ondanks verzet, zal komen. Het verzet zet nu in op een rechtzaak, en stelt dat het windmolenpark de ecologie van het gebied zal schaden.

Vogelsterfte is inderdaad een veelgehoord argument tegen windturbines. Maar, helaas voor de tegenstanders, enkele jaren geleden is er een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat (de meeste) vogels echt niet zo stom zijn om in de molens te vliegen. Nee, ze vliegen er gewoon omheen of overheen.  Schattingen lopen uiteen van één vogel per jaar, tot 7,5 vogels per jaar (per molen). Hoeveel vogels worden er per jaar door auto’s aangereden?

Anderen klagen dat de molens de zonsondergang verpesten en dat een vrij zicht op de zon essentieel is bij de gebedsrituelen van de oorspronkelijke bewoners.

Ook de familie Kennedy, die in de buurt woont, heeft zich tegen de duurzame vooruitgang gekeerd. Want wat is nu belangrijker? Duurzame energie (die je als land ook nog eens strategisch minder afhankelijk maakt) of uitzicht? Duurzame energie die 400.000 huishoudens van electriciteit zal gaan voorzien?

Nederland moet haast maken

Maar ook voor Nederland heeft het besluit van de Amerikaanse regering gevolgen. Want in een veranderende wereld moet ons land er natuurlijk voor zorgen dat we meeveranderen. Ook de Nederlandse economie moet zien een verdedigbare concurrentiepositie in “duurzaamheid” te krijgen.

Zonne-energie is al onhaalbaar, omdat de Duitsers ons mijlenver voor zijn. Ook als producent van windenergie-op-land zullen we geen leider worden, omdat de Denen al decennia eerder groots hebben ingezet op windenergie. Maar we zijn nog wel goed in molens. En we zijn de absolute top in alles wat offshore is. Die twee dingen moeten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.