Verkiezingskeuzestress

12 September komt met rasse schreden dichterbij. Toch merken we eigenlijk nog maar weinig van verkiezingskoorts.

Jammer, want voor mij mogen de campagnes wel beginnen. Want ik moet mijn keuze toch ergens op baseren?

Welk vakje ga ik zometeen aanvinken? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Mijn “natuurlijke keuze”, D66, gaat het dit keer niet worden. Ik ben namelijk van mijn geloof gevallen, zoals D66 van haar idealen is afgevallen. Al de factoren waarom ik ooit lid werd van de partij zijn vergeten.

Sociaal-Liberaal, was de slogan. Liberaal waar het kan, sociaal waar het moet, was het motto. Helaas blijken de opinieleiders van D66 van mening dat sociaal bijna niet nodig is, en liberaal overal wel kan. Weinig onderscheidend vermogen van de VVD dus. Afgezien van dit verlies van eigen waarden, is de partij ook haar andere identiteit verloren.

Het aloude adagium dat het niet gaat om dogma’s maar om pragmatisme is men ook vergeten. Al zien de meesten niet dat ze dogmatisch zijn geworden.

Voor mij is de vrije keuze van levensstijl van groot belang. Helaas zijn de D66-ers heel pragmatisch van mening dat mensen alleen recht op vrije godsdienst hebben, als het de D66-er uitkomt. Ambtenaren met gewetensbezwaren moeten niet zeuren, dat werk.

We moeten toegeven: D66 bestaat bij gratie van Geert Wilders….

Met een groot gevoel van desillusie heb ik mijn lidmaatschap dus opgezegd en ben ik los van de partij waarvan ik altijd dacht dat het voor mij de beste keuze was.

Maar ja, wat dan…? Welke partij past in het gat dat D66 heeft laten ontstaan? Welke partij combineert alle elementen van échte duurzaamheid? Welke partij heeft een houdbaar economisch programma, waarbinnen groene waarden worden nagestreefd en een evenredige inkomensverdeling, die recht doet aan het fenomeen dat wie hard werkt beloond moet worden?

Welke partij gelooft dat de euro gered moet worden, maar dat Griekenland al lang geleden geloosd had moeten worden? Welke partij gelooft in de eigen keuze van mensen, zonder daarbij één bepaalde groep voor te trekken; of het nu homo’s, moslims, christenen, mannen of vrouwen, of atheïsten betreft? Welke partij heeft een goed verhaal, op alle belangrijke onderwerpen en niet op slechts één issue?

Deze verkiezingen worden een hele kluif! Wie helpt me…?

This entry was posted in Nederland, politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Verkiezingskeuzestress

  1. Erik says:

    Er is helaas geen enkele partij waar je echt op kan stemmen. Al die figuren die het nu zo sterk over de crisis hebben waren muisstil 2 jaar geleden. Bovendien is die crisis maar 1 van de problemen. Het echte probleem is het totale resource gebruik in de wereld. We hebben een (financieel) systeem dat alleen maar functioneert als er economische groei is, wat natuurlijk fataal is op lange termijn. Dit betekent dat we steeds meer resources moeten verbruiken om de boel aan de gang te houden. Het gaat niet om het te boven komen van de huidige crisis maar om een duurzame verandering. Dan zou je zeggen, dan stem je toch op groen links of de partij voor de dieren (hopelijk ook voor de mensen), maar die partijen hebben weer te weinig inhoud om de problemen aan te pakken. Er zit denk ik wel een punt in wat de pvdd zegt dat de crisis veroorzaakt is door economische groei, alleen zou ik niet zo snel op die partij stemmen.

    Het gaat er denk ik op aankomen dat het over een tijdje gewoon helemaal vastloopt in de wereld. Ik ben mezelf in elk geval al minder afhankelijk aan het maken van deze wegwerpmaatschappij. De enige manier waarop er iets gaat veranderen is als er grote resourcetekorten gaan ontstaan. Hopelijk komt de wereld dat dan weer te boven zonder al teveel oorlog.

Leave a Reply