To beam, or not to beam

Gaat dat zo? Ogenlaseren
Ogen laseren, hoe gaat dat eigenlijk

To beam, or not to beam, that’s the question
whether it is nobler in the mind to suffer the lenses and glasses of outrageous eyesight
or to take up a laser against a sea of refraction. And by correcting…end it?
To try, to see…

Voor de verandering eens een persoonlijker blogpostje. Over twijfel. Twijfel tussen enerzijds een prachtig doel: scherp kunnen zien zonder bril en anderzijds die enorme (niet geheel rationele) angst dat het fout gaat. Wie kent namelijk geen scenes uit een sci-fi film waarin een enorm schip met een laser wordt opgeblazen? En zo een ding gaat dan in mijn oog schijnen?

Het begon twee jaar geleden toen ik me een beetje liet informeren. Ik ben toen zelfs nog naar een voorlichtingsavond geweest waar de diverse technieken uitgebreid werden uitgelegd. Sommige van die verhalen klonken me nogal middeleeuws in de oren, maar gelukkig was er ook een techniek die iets minder pijnlijk leek.

Diezelfde week heb ik een meting laten uitvoeren. Het resultaat was dat de opticien die de meting deed geen uitsluitsel wilde geven en het ging navragen bij de oogarts. Nooit meer wat van gehoord.

En eerlijk gezegd vond ik het wel best, want de angst kreeg toch al weer de overhand.

Twee jaar later…

Twee jaar later word ik binnen een paar weken weer een aantal keren geconfronteerd met de beperkingen die mijn bril me oplegt. Hoewel de correctie slechts rond de -2 is, heeft het een enorm effect op wat je wél en niet kunt doen. Brillen die op de verkeerde momenten zoek raken hinderen echt enorm (ook al besef ik heel goed dat mijn hinder niets is vergeleken met die van anderen).

Dus weer eens contact opgenomen met een laserboer. Nog een meting laten doen. En ja, het kan. Sterker nog, doordat ik twee jaar heb gewacht is er weer een nieuwere techniek gekomen, waarmee nog nauwkeuriger gelaserd kan worden.

Dat is mooi.

Nu zit ik dus te twijfelen: doen, of niet doen? To beam, or not to beam, zogezegd. Enerzijds het droombeeld van scherp zicht. Anderzijds de kosten, nog altijd de angst, het besef dat ik over een jaar of 15 toch weer aan een leesbril zal moeten.

Wat zou jij doen? Welke argumenten vóór en tegen kun je me noemen? Heb je ervaring met een laserbehandeling?
Laat een comment achter en ik zal het met veel interesse lezen.

One comment

  1. Pingback: To beam… laserbeam | Jeroen Langendam

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.