Sneak Preview

“Hoe zou het met … vergaan zijn?

Ik weet niet of ik de enige ben, maar er is een aantal Grote Individuen die in mijn jonge jaren de media bepaalden. Nelson Mandela, George Bush Sr., Michael Gorbatsjov om er maar een paar te noemen. En natuurlijk Margareth Thatcher. Stuk voor stuk mensen die er -in mijn beleving- gewoon ALTIJD waren en die voor mij nog altijd de originele vertolker van hun rol waren. Na hen slechts opvolgers, maar zij… zij waren de “echte”. Zo af en toe denk ik wel eens terug aan die mensen. Hoe zou het hen vergaan zijn nadat ze uit de spotlights verdwenen…?

Als jij jezelf die vraag ook stelt, dan moet je binnenkort eens bij Lux langs, want daar draait vanaf 12 januari de film “The Iron Lady”. Afgelopen dinsdag mocht het Sneak Preview publiek alvast van deze film genieten.

De film begint met een oude vrouw die een pak melk gaat kopen en zich bij de kruidenier verbaast over de hoogte van de prijs. Zelfs al weet je op dat moment nog niet welke film je kijkt (zoals ik) het is meteen duidelijk: dit is Margareth Thatcher. Ongelofelijk knap hoe Meryll Streep de rol van de aan wat metaalmoeheid lijdende “Iron Lady” neerzet. Ze speelt Thatcher niet, ze ís Thatcher. Als de oud-premier vervolgens een gesprek voert met haar overleden man krijg je al snel het gevoel dat ze zwaar aan het dementeren is, een indruk die door de zorgverleners wordt versterkt. En inderdaad, ze reageert op het nieuws alsof ze nog premier is.

Filmposter The Iron LadyMaar als ze wat later begint met het opruimen van de spullen van haar overleden man, wordt wel duidelijk dat ze nog bijzonder helder is. Dit opruimen van de spullen is een goede kapstok om het verhaal van Thatcher aan op te hangen. Bij elk object heeft ze een herinnering die samen het verhaal vertellen van een ambitieuze kruideniersdochter die dwars door alle conventies heenbreekt om uiteindelijk als eerste vrouw hoofdbewoner van Downing Street 10 te worden. De film vertelt ons hoe de IJzeren Dame vastberaden was haar land door woelige tijden te sturen. In een periode van economische crisis, IRA-terreur en de invasie van de Falkland eilanden.

De IJzeren Dame zoals we die uit het nieuws kennen is dus bijzonder duidelijk zichtbaar, maar wat we ook zien is de vrouw die de rol vertolkt. Een politica die staat voor haar idealen en die handelt op een wijze die strookt met haar ideeën van wat juist is voor het land. Een vrouw die impopulaire maatregelen neemt omdat ze zeker weet dat dit haar land op termijn verder helpt en het “Great” weer zal terugbrengen in Great Brittain. We zien haar worstelen met de Falkland oorlog, wetende dat zij, als moeder, met haar besluit het leven van duizende Britse zonen in gevaar brengt. We zien haar terwijl ze de verlammende stakingen bestrijdt om de economie uit het slop te helpen.

En we zien haar thuis, waar het gezinsleven te lijden heeft onder haar zware verantwoordelijkheid. Toch blijft haar man altijd van haar houden, ook al vindt hij haar af en toe een “Silly Old Sausage”.

Margareth Thatcher wordt in “The Iron Lady” op bijzonder integere en menselijke wijze neergezet. Natuurlijk is niet zeker of de scenes van “nu” inderdaad de vraag “hoe is het Thatcher vergaan” beantwoord, maar ik waag te betwijfelen of een film als deze Engelse subsidiegelden had ontvangen als Thatcher het er niet mee eens was geweest.
(Oorspronkelijk geplaatst op www.nijmegendirect.nl)

“The Iron Lady” biedt je een prachtige mix van modern Britse Geschiedenis en een mooi menselijk verhaal. Wat mij betreft is dit een film die past in een Britse traditie van mooie historische films, die net als The Kings Speech absoluut Oscarwaardig is!

Wat mij betreft is “The Iron Lady” verplichte lesstof voor elke politicus die we hebben, alsmede voor iedereen met politieke ambities. Want je kunt van haar ideologie en regeerstijl vinden wat je wilt, maar Thatcher was wél een echte leider. Iemand die voor de troepen uitliep en niet iemand die de oren altijd liet hangen naar de opiniepeilers van haar tijd. Daar kunnen onze politici nog wel wat van leren: meer staan voor hun ideeën en minder macht overdragen aan Maurice de Hond.

En als je geen politieke carriére hebt of ambieert, dan is “The Iron Lady” gewoon een briljante film die garant staat voor een welbesteed avondje uit!

 

Oorspronkelijk geplaatst op www.nijmegendirect.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.