Selectie aan de Poort oplossing voor HBO-problematiek?

Na alle ophef over studenten-die-diploma’s-cadeau-krijgen-bij-een-pak-cornflakes grijpen de Bobo’s in onderwijsland de gelegenheid aan om het S-woord te laten vallen: Selectie aan de poort.

Ik was altijd een redelijk goede student (HEAO Cum Laude), dus de selectie aan de poort zou mij nooit getroffen hebben. Toch was ik altijd fervent tegenstander van toelatingsexamens. Voor mij stond altijd buiten kijf dat het onderwijs voor iederéén toegankelijk moet zijn. Als kind uit een uitkeringsgezin zag (en zie) ik het onderwijs als hét instrument voor het verbeteren van je maatschappelijke positie. Om mensen dan op basis van een toelatingsexamen te weigeren ging me altijd veel te ver. Want faalangst kan dan carriéres breken, die niet gebroken hoeven te worden omdat men er (misschien) mee kan leren omgaan. En als je het niveau nog niet hebt, dan kan dat -met wat harder werk- wellicht in die vier jaar toch gehaald worden.

Je bent idealistisch, of je bent het niet.

Mijn eerste reactie toen de voorman van InHolland begon over Selectie aan de poort was dan ook niet al te positief. Dales zei voor Eenvandaag: “De meeste hogescholen kunnen makkelijk de studenten aanwijzen die het niet zullen redden. (…) Ze hebben vaak een taalachterstand of missen andere vaardigheden. Maar we mogen ze niet weigeren, terwijl wij van tevoren weten dat ze het nooit zullen redden. Selectie aan de poort kan miljarden euro’s besparen”.

Selectie aan de poort op basis van een taalachterstand? En daarmee legio (intelligente) allochtonen veroordelen tot een lager niveau dan ze aankunnen? Het lijkt me niet de bedoeling de HBO’s om te toveren in een fort. Een bolwerk waar de blanke, autochtone Henk en Ingrid over de kantelen turen, en brandende pek doen neerstorten op alles wat er een beetje allochtoon uitziet en te dichtbij komt.

Maar toch….begin ik twijfelen..

Een paar dagen geleden heb ik immers publiekelijk toegegeven dat ik studenten heb gezien van wie ik niet kon begrijpen hoe die in hemelsnaam zo ver in de opleiding gevorderd waren. Zo was er een jongen die het op zijn vlotte babbel tot het derde jaar had weten te redden, alvorens hij toch maar eieren voor zijn geld koos.

Zonder de vrijheid van studiekeuze te bagetelliseren, moet toch opgemerkt worden dat zo een student drie jaar gemeenschapsgeld heeft gekost. Geld waar de maatschappij niets voor terugziet. Dit doet je je afvragen of een intake in het eerste jaar, waarbij iemand de kans krijgt om aan te tonen dat hij erg gemotiveerd is, misschien een goed idee is. Maar geen selectie op taalvaardigheid. Daar moet dan maar een extra subsidie voor komen of zo.

Dus een check op motivatie, en bij gebrek daaraan afwijzen… dat kan een goed idee zijn.

Maar ja, dan moet het volgende onderwijsfinancieringsstelsel natuurlijk geen bedrag-per-student gaan vergoeden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.