Politicus bezoekt sloopflats Malvert

(Oorspronkelijk geplaatst op www.nijmegendirect.nl)

Eerder schreef ik al een stuk over het onwaarschijnlijk slechte plan om 262 prima woningen te slopen. Als onderbouwing hiervoor verwijst Standvast naar wetgeving die hen verbiedt langer dan vijf jaar tijdelijke verhuur toe te passen.

Slechte verdediging, maar nog slechter was dat ik hierdoor in eerste instantie ook op dat pad liep: de wetgeving deugt niet. Het ligt natuurlijk anders: het blijft Standvast die hier slecht beleid voert en zich hiervoor verschuilt achter wetgeving.

Dit thema is ook door een aantal politici opgepikt, waarvan een aantal reacties hebben geplaatst. De linkse partijen hebben vragen gesteld in de Gemeenteraad, waarop niet al te bevredigende antwoorden zijn gekomen. De Raad heeft het thema op 16 februari weer geagendeerd.

Inspectiebezoek

PvdA-er Stijn Verbruggen heeft gevraagd of het mogelijk was om een de woning van mijn goede vriendin, die in de Malvertse Maisonettes woont, te bezichtigen. Ook hij is van mening dat Standvast hier duidelijk faalt: “Het is wel degelijk Standvast die hier faalt en niet de wet. Als je op basis van die wet aan tijdelijke verhuur gaat doen, weet je dat 5 jaar echt het maximum is. Tussentijds moet er dan al een paar keer verlengd worden, je krijgt niet in één keer toestemming voor 5 jaar. Het is een schande dat Standvast na 5 jaar nog steeds geen haalbaar plan heeft liggen. Ieder plan hebben ze terug moeten trekken omdat het te afhankelijk was van de particuliere koopmarkt. En die ligt door de crisis op zn gat. Maar ook dat speelt al wel een tijdje.”

Afgelopen zaterdag bezocht Verbruggen de buurt om de kwaliteit van de woningen met eigen ogen te inspecteren. Helaas kon ik niet bij het bezoek aanwezig zijn, maar mijn vriendin vertelt dat Verbruggen erg positief was over de kwaliteit van de woningen. Hij had er een goed gevoel over. Ook hij meent dat met wat licht onderhoud de woningen nog bijzonder lang mee zouden kunnen. Ongelooflijk zonde om te slopen, zo citeert ze Verbruggen.

Verder zegt ze het volgende:

“Hij heeft bij mij een rondleiding op onderste en bovenste verdieping gehad, ik heb hem verteld over de flexibele indeling en degelijke staat van de woningen (heel stevige muren, goed geisoleerd, dubbel glas), en met een likje verf en hier en daar wellicht een beetje verbouwing (bijvoorbeeld de badkamer, die in sommige woningen vergroot is tov die van mij) kunnen ze er weer minimaal 20 jaar tegen. Twintig jaar nam hij zelf in zijn mond met het oog op “dan kunnen ze de badkamers iets groter maken, zodat ze er weer 20 jaar mee vooruit kunnen”. Hij was geïnteresseerd in hoe vernieuwing van de keukenblokken in zijn werk ging, ik kon daarnaar alleen gissen, waarschijnlijk stapsgewijs voor alle woningen in de loop van de afgelopen 40 jaar.”

Die laatste vraag heb ik via de mail richting Verbruggen geantwoord, omdat ik zelf weer mensen ken die in een soortgelijke woning wonen.

Politieke actie

Stijn Verbruggen gaf aan dat hij samen met een GroenLinks-er een gesprek heeft gepland met Standvast voor een toelichting op de vraag waarom het “zo ontzettend moeilijk” is om een haalbaar plan te maken. Persoonlijk acht ik de kans dat Standvast hier overtuigend aantoont dat het onmogelijk is te renoveren bijzonder klein. Hij erkent dat de gemeente weinig formele bevoegdheden heeft en dus “alleen door overleg en praten bijvoorbeeld Standvast aan hun verstand kan peuteren dat ze het echt niet kunnen maken om de woningen te slopen zonder nieuw haalbaar plan”.

Vooral in een woningmarkt waar per jaar vraag is naar 1400-1600 woningen voor starters is het ongehoord om 262 goede woningen te slopen. “De 262 Malvert Maisonettes zijn daar een aanzienlijk deel van en daardoor zou het woningtekort duidelijk merkbaar verder onder druk komen. Dit zou nog jaren merkbaar zijn voor woningzoekenden in Nijmegen en omstreken en is daarom niet toelaatbaar”.

Raadsvergadering

Het is spijtig dat de Raad het onderwerp pas op 16 februari bespreekt. De agenda voor 2 februari zat echter al vol, waardoor het twee weken later pas aan bod kan komen. Helaas is Verbruggen dan zelf op vakantie, dus moet een partijgenoot het van hem overnemen. Uitstel was een optie geweest, maar Verbruggen gaf aan dat het voor maart aan de orde moet zijn geweest: “In december zijn we te laat”.

Oproep

De Politieke Avond is een openbare bijeenkomst, waar alle burgers van Nijmegen bij aanwezig mogen zijn en eventueel mogen inspreken. Ik roep bij deze iedereen die belang heeft bij de Nijmeegse woningmarkt om bij deze Politieke Avond aanwezig te zijn. Als publiek, of als inspreker. Wanneer je wilt spreken, is het zinnig om de regels hierover door te nemen en je vooraf aan te melden. Kijk hiervoor op de site Nijmegen.nl – inspreken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.