Nederlandse groei blijft achter, niet verrassend

Oh drama, oh drama! Terwijl in heel Europa langzaamaan de economie weer uit het slop komt, met kleine plusjes, doen we het in Nederland allerberoerdst. Hier namelijk nog steeds krimp! Oh drama! Oh drama!

Meteen wemelt het in de media van de deskundologen die over elkaar heen tuimelen om de oorzaak te vinden. Veelgenoemd: de bezuinigingen, de negatieve toon van de media, de regering die de burger in onzekerheid laat bungelen, de huizenmarkt die door jaren hypotheekrente-aftrek is opgeblazen en nu sissens leegloopt…

Even terugdenken

Eerlijk gezegd, het zal vast allemaal een rol spelen, maar het belangrijkste heb ik nog niet gehoord. Namelijk dat Nederland enorm exportgericht is en we voor onze economie enorm afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in het buitenland. Wij lopen gewoon altijd een beetje achter.

Denk maar terug, rond 2008, 2007, toen toenmalig premier Balkenende (met PvdA-er Bos aan zijn zijde) enthousiast wisten te vertellen dat heel Europa weliswaar in een recessie dreigde te komen, maar wij Nederlanders…. wij niet. Wij deden het een stuk beter. Inderdaad, bij ons begon het pas een tijdje erna.

Is het dan zo gek dat wij ook wat later dan de rest uit de recessie komen? Lijkt me niet.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.