Marokkaanse rotjongeren Gouda zijn “best wel zielig”

Enkele maanden geleden stond heel het land op zijn achterste benen toen de media begonnen te berichten over Gouda, waar een groep jongeren van Marokkaanse afkomst delen van de stad letterlijk terroriseerden. Veel verhitte discussies en debatten: hoe moet je die “rot-Marokkaantjes”  aanpakken? Moeten we ze niet het land uitzetten?
En aan de andere kant: “Waarom wordt zo specifiek vermeld dat het om Marokkanen gaat? Waarom niet gewoon spreken over “jongeren”?

Voor dat laatste valt op zich iets te zeggen. En schijnbaar hebben ze dat ook bij de NOS geconcludeerd. Want vandaag verscheen ineens het nieuws over jongeren die in Gouda overvallen plegen en mensen met ijsballen belaagden.

In het item werd verteld hoe de jongeren in de wijken Oosterwij en Akkerden zelfs barrikades opwierpen en zo mensen dwongen om door een soort “bottleneck” te lopen, waar ze vervolgens van hun tas werden beroofd. En, inderdaad, dat er met ijsballen werd gegooid: naar voorbijgangers, auto’s en toezichtscamera’s.

Het woord “Marokkaan” werd op geen enkel moment gebruikt. Heel politiek correct dus. En ook overbodig, want na de eerdere Goudse rapportages ligt het voor de hand dat de kijker zelf toch wel concludeert dat het om hetzelfde schorem gaat.

En toen… kwamen er ineens twee welzijnswerkers in beeld, die mochten vertellen dat de oorzaak van het probleem best diepgeworteld is. De twee, beide van Marokkaanse afkomst, vertelden voor de camera dat dit tuig met een identiteitscrisis worstelt. Want hier zijn ze toch niet helemaal Nederlands, maar als ze in Marokko komen, zijn ze ook een buitenstaander. Ja, een van de heren verzuchtte zelfs: “Ze zijn eigenlijk best wel zielig”.

Pardon? Zielig? Ik noem het stom. Als je het gevoel hebt er niet bij te horen, dan kun je dat probleem niet oplossen door jezelf agressief te gedragen. En wat denken deze welzijnswerkers nu in hemelsnaam te bereiken? Dat we met zijn allen heel lief voor dit schorem gaan zijn en hen vooral niet willen bestraffen?

Wat de oorzaak ook is, het interesseert me niet. Je hebt je gewoon te gedragen. En dit tuig, dat zich dus niet weet te gedragen, moet inderdaad keihard worden aangepakt.

Een ding vind ik wel jammer: dat er blijkbaar geen “autochtonen” in het groepje zaten. Want nu gaan natuurlijk weer allerlei mensen gillen dat het discriminatie is om dat Goudse Gespuis aan te pakken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.