Malvertse Maisonettes in Politieke Avond

(oorspronkelijk geplaatst op www.nijmegendirect.nl)

Op 1 februari stond (onder meer) de voorgenomen sloop van de Malvertse Maisonnettes op de agenda. Vanuit mijn betrokkenheid bij dit onderwerp kreeg ik de gelegenheid om in te spreken. Mijn betoog was een korte samenvatting van hetgeen ik eerder al schreef (Lees: Sloop Malvertse Maisonnettes: Redenen om het niet te doen). Omdat je als inspreker slechts drie minuten spreektijd krijgt, moest ik mijn verhaal kort houden, dus ik kwam al snel bij mijn oproep aan de Raad: zet alles op alles om te voorkomen dat 262 prima woningen, die ruim én betaalbaar zijn, aan de Nijmeegse woningvoorraad worden onttrokken. Juridisch kan de Gemeente misschien niets, maar aangezien Standvast veel zaken met de Gemeente doet, kan de wortel en de stok prima gehanteerd worden. Je kunt de Burgerronde online terugluisteren!

Wat mij bijzonder verbaasde was dat ik in eerste instantie -volgens de agenda- de enige inspreker was. Op de agenda stond geen inspreker vanuit bijvoorbeeld een bewonerscommissie. Gelukkig bleek dit mee te vallen: ook de bewoners, zowel tijdelijke als permanente, waren vertegenwoordigd. Maar door de onduidelijkheid over de datum waarop dit onderwerp geagendeerd was, konden ze zich pas op het laatste moment aanmelden.

De raadsleden leken begripvol voor de situatie en welwillend om een oplossing te zoeken om sloop-zonder-alternatief te voorkomen. Ook de wethouder nam op de Politieke Avond afstand van de voornemens van Standvast. Zij noemde de sloopplannen “niet te verteren”. Pepijn Boekhorst (GroenLinks) bemerkte hoe verschillend de toon was vergeleken met de brief aan de Raad waarin zij het standpunt van Standvast woordelijk over lijkt te nemen. In de inspraakronde stelden ze een aantal vragen. De SP vroeg me hierbij hoe ik erbij kwam dat Standvast tot ruim € 95.000 per woning aan renovatie kon investeren. Tenslotte was er een private partij die het zou willen doen voor € 60.000,-. Dan zeg ik: des te meer reden om te renoveren; pure winst!

Kamerronde

Na de inspraak volgde de Kamerronde (ook te beluisteren), waarin de afgevaardigden van de fractie aan “opinievorming” rondom het onderwerp deden.

Er volgde nog een kleine ronde waarin de diverse fracties hun standpunt kenbaar maken. Hierbij leken coalitiepartners GroenLinks en D66 wat plaagstootjes uit te delen. D66, de partij die zichzelf ooit het “redelijk alternatief” noemde, wil de hernieuwde plannen van Standvast afwachten alvorens een opinie te vormen. GroenLink probeerde D66 een veroordeling van de gang van zaken te ontlokken, maar slaagde hierin helaas niet.

Vervolg

Op 15 februari zal Standvast -naar verwacht- haar nieuwe plannen aan de Gemeenteraad presenteren. De wethouder zegde toe haar uiterste best te doen om Standvast te bewegen tot een acceptabeler plan. Niet echt een enorme doorbraak. Maar ook niet, zoals ik naast me hoorde zeggen: “Proate veur t proate” Het is een stap in de richting.

Hopelijk wordt dit snel, en positief, vervolgd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.