Lux Sneak Preview: Tournée

Joachim Zand en zijn bonte stoet meiden gaan on tour met hun Caberet Burlesque
Tournée (ook bekend als "On Tour") een film van Mathieu Amalric (2010)

Het was weer dinsdag. Tijd voor de Lux Sneak Preview . De hint deze week: “We love Betty Page”. Normaal kan ik aan de hint wel min of meer inschatten welke film het gaat zijn, maar deze week: geen idee!

Het werd: Tournée .
Een film over een groep Amerikaanse vrouwen die, onder aanvoering van Joachim Zand, door Frankrijk touren met hun Caberet Burlesque. Je weet wel, gouden sterren op tepels, veel waaiers, dansen en allerlei andere striproutines. Denk ook “Moulin Rouge”. De eerste associatie die ik had was met “Showgirls” van Verhoeven (die ik overigens nooit gezien heb).

Wat me echter vooral opviel was de relatief grote diepgang. Joachim Zand, vroeger een grote naam op de Franse TV, probeert met deze groep zijn comeback in zijn vaderland te maken. Helaas voor hem lukt dat niet. Hij is allang niet meer de grootheid die hij ooit was. Bovendien heeft hij in het showbizzwereldje teveel mensen op de tenen getrapt.

De vrouwen, of “meisjes” zijn divers, maar staan zich voor op hun kracht en hun zelfstandigheid. Er is de ervaren, ietwat gezette dame, de jonge dame die wel on stage gaat, maar niet topless durft te gaan en een hele berg andere iguren, elk met hun eigen handleidinkje.

Met zijn allen maken ze de grootste lol. Ze drinken, ze lachen en ze gieren. Maar… dit vooral om niet na te denken over hun leven. Want echt iedere personage heeft iets triests in zich. Een stuk potentieel dat niet is uitgekomen, verloren ambities en/of vergane glorie.

Mooi verfilmd, met hilarische striptease acts (het is vooral humor en amper erotisch). Wel wat aan de lange kant, maar zeker, heel zeker, geen tijdverspilling.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.