Lux Sneak Preview: Supernova

 

Ergens, in de middle-of-nowhere loopt een weg. Een weg die abrupt stopt bij een halve afgebouwde brug over een breed water waar containerschepen af en aan varen. In deze weg zit een haakse bocht. En precies in die bocht is een huis. Daar woont Meis, een meisje van een jaar of vijftien, haar arbeidsongeschikte vader, haar diep ongelukkige moeder en haar oma-met-Parkinson.

Het leven van dit ongelukkige gezin is haast net zo leeg als het landschap waarin ze wonen. Een gebied waarvan de verlatenheid mooi in beeld wordt gebracht, door schitterende vergezichten in mooie kleurtinten. Met shots die doen denken aan Amerikaanse zonsondergangen en panorama’s. Maar als je een beetje oplet herken je dat het toch echt gewoon in Nederland is, waarschijnlijk nabij de Eems.

Meis groeit op inhalvebrug leegte. Haar leven is leeg. Ze beschouwt de wereld met Newtoniaanse blik, en becommentarieert de gebeurtenissen (althans: het gebrek daaraan) met natuurkundige wetten. Het enige leuke in haar leven is haar vriendin. Daarnaast is er het thema van de zoektocht naar haar sexualiteit. En verder is er de hoop dat een automobilist zich een keer in de voorgevel boort.

Amerikaanse zonsondergang in supernovaDat is “Supernova“, gemaakt door Tamar van den Dop (die ook de moeder speelt) met Gaite Jansen (Hoe duur was de suiker) in de hoofdrol. De Sneak van deze week is gebaseerd op het boek “Mijn vader zeg dat we levens redden”. Het is een film met een geheel eigen gevoel, waar close-ups en panoramische shots elkaar afwisselen in een kabbelend geheel. Een film ook, waar je ofwel enorm van houdt, of niet…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.