Lux Sneak Preview: Nebraska

nebraska_20000250_ps_1_s--14481-209-300 nebraska_20000250_st_1_s--14248-209-300Het was druk, tijdens de Sneak Preview van dinsdag 4 februari. Naast me zat een vrouw, die bang was dat ze de hint goed begrepen had. Zij heeft tickets voor het Best of the Fest dat komend weekend in Lux plaatsvindt. En één van de films die daar draaien leek erg op de hint.

Ze hoopte dus dat we niet de film “Nebraska” zouden gaan zin. Helaas voor haar bleek haar vaardigheid in het ontcijferen van de hint te groot en was het inderdaad die film. In het plaatsje Billings in Nebraska woont een oude man. Als hij op een dag een brief in de bus krijgt waarin staat dat hij een miljoen dollar gewonnen heeft in een Mega Sweepstake wil hij dit geld ophalen. Dit tegen de wil van de familie, die de brief een stuk misleidende marketing vinden. En hun weerstand uit de familie zonder enige twijfel. Vooral zijn vrouw spreekt over haar man alsof hij een ding is. En ook de anderen spreken niet altijd even respectvol over hem. En dat terwijl de man er zelf bij is.
nebraska_20000250_st_4_s--14249-209-300
Omdat niemand hem wil brengen, probeert hij de reis naar het 1000 km verderop liggende Lincoln te voet af te leggen, maar elke keer opnieuw wordt hij naar huis teruggebracht, soms door de politie. Dan kan een van zijn zoons het niet meer aanzien, en besluit hij een paar dagen vrij te nemen om naar Lincoln te rijden.

Onderweg komen we er steeds meer achter hoe de relatie tussen vader en zoon zo slecht is geworden en komen de twee langzaam tot elkaar. Bovendien leren ze hun familie tijdens een tussenstop ook van een andere kant kennen, wanneer in het geboorteplaatsje Hawthorne het nieuwtje “Woody is a Millionaire” bij iedereen bekend is.nebraska_20000250_st_5_s--14250-209-300

Met 115 minuten is Nebraska een lange film. En eigenlijk, strikt genomen, gebeurt er niet eens zo heel veel. Door het mooie camerawerk, een goede afwisseling tussen humor en serieuzere scénes, prachtige landschappen en een knappe rol van Bruce Dern als de verwarde oude man verveelt de film geen moment. De enige vraag die ik me bij deze film wel stel is of het werken met zwart-wit wel zoveel waarde toevoegt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.