Lux Sneak Preview: Na Putu

Oorspronkelijk geplaatst op www.nijmegendirect.nl, op 2 maart 2011

Het was, door omstandigheden, alweer drie weken geleden. Hoogste tijd dus om weer eens een Sneak Preview bij Lux mee te pakken. De laatste twee keren werd ik aangenaam verrast met absolute topfilms. Titels die enorm gehyped waren, maar wat mij betreft terecht (“Black Swan”, 1 oscar, en “The King’s Speech”, 4 oscars). Eerlijk gezegd verwachtte ik dus dat het deze keer zou tegenvallen.

Toen Mr. Sneak zijn introductie deed, zonk de moed me in de schoenen toen bleek dat het ging om een Bosnische film. Behalve dat deze film in Berlijn een Gouden Beer had gewonnen vertelde hij ook niet veel wat ik me nu nog kon herinneren. Zelfs de titel was me onduidelijk, deze heb ik thuis moeten opzoeken: Na Putu (On the Path). Dus, ik ging de film in met een “licht sceptische houding”.

Laten we beginnen met het verhaal. Luna is een jonge Bosnische vrouw die samenwoont met haar vriend Amar. Ze is smoorverliefd op hem en het stel wil graag kinderen. Maar helaas, dat lukt niet. Dan komt Amar tijdens een uitje een oude vriend uit de oorlog tegen. Deze man is Wahabiet (geworden?) een streng orthodoxe Moslim. Zo eentje van het soort waar Geert Wilders bijzonder nerveus van wordt. De vrouw van deze Wahabiet (met een onmogelijke naam) draagt continue een boerkha, wat Luna de uitspraak ontlokt “Ze is doodeng, ze lijkt wel een ninja. Ze kan elk moment een zwaard trekken en me aanvallen”). Wat Luna betreft: niet haar toekomstige beste vrienden.

Dan gaat Amar een keer dronken naar zijn werk als luchtverkeersleider, waardoor hij geschorst wordt. Een enorme ramp voor het stel. Gelukkig is Broeder Wahabiet bereid hem een baan aan te bieden. Maar dan moet Amar wel op het kamp komen werken. Luna is zwaar tegen dit idee, op dat kamp worden ongetwijfeld terroristen opgeleid. Amar trekt zich hier weinig van aan en vertrekt richting het kamp. En inderdaad, daar ziet hij het licht, en ontdekt hij dat hij geen Goed Moslim is. Hij stopt met drinken, maar wordt steeds strikter in de leer. Met als gevolg dat het stel langzaam uit elkaar groeit.

Moeite waard?

Zover het verhaal.De grote vraag is: is deze film het aankijken waard? Moeilijke vraag. In eerste instantie zou mijn antwoord nee zijn geweest, mede door de geweldige kwaliteit van de vorige films. Totdat Mr. Sneak (Constant) tegen me opmerkte dat hij het zo een goede film vond omdat het acteerwerk zo subtiel is en de materie zo enorm in balans wordt getoond. “Deze man maakt een begrijpbare keuze”, zo werd betoogd, “okay, IK begrijp hem niet, maar het is voor deze man een logische ontwikkeling”.

Die laatste opmerking heeft me aan het denken gezet. Ik dacht hierbij vooral terug aan afgelopen zomer, toen ik -tot ieders verbazing- 11 dagen een meditatiecursus ging doen en daarbij “intern” ging in een meditatiecentrum met sterk boedhistische grondslag. Sceptisch als ik was ten opzichte van alles wat “zweverig” was, kwam ik daar binnen. Eerst vol met intern verzet tegen de boodschap die werd verspreid. Maar na een paar dagen ga je toch nadenken. Ga je toch zaken combineren. Nu durf ik van mezelf wel te stellen dat ik geen blinde volgeling ben geworden en heel kritisch de goede elementen heb meegenomen. Maar… het doet me wel beseffen dat Constance waarschijnlijk wel gelijk heeft:
Voor de buitenwereld is Amar van de ene op de andere dag veranderd, maar voor hemzelf is het een gradueel proces geweest, waarbij de ene stap logisch uit de vorige voortvloeide.

Dat zet je toch aan het nadenken over de kracht van het geloof en de relatieve eenvoud waarmee iemand kan worden overtuigd.

En inderdaad, het acteerwerk wás inderdaad subtiel. Sommige scenes waren wat dat betreft briljant: amper beweging, behalve een subtiel veranderende blik, waarmee meer verteld kan worden dan op welke andere manier dan ook verwoord kan worden.

Toch, ondanks al deze punten vond ik “Na Putu” geen meesterwerk. Een leuke film om een avondje mee door te brengen, dat wel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.