Lux Sneak Preview: Kill your darlings

filmposter Kill Your DarlingsNa ruim een half jaar afwezigheid was ik op 15 januari dan eindelijk weer eens in de gelegenheid een Lux Sneak Preview bij te wonen. De film van deze keer heeft het eerste gebod van het schrijversvak als titel: “Kill your darlings”. De ingrediënten: een moord en een paar van de grootste schrijvers van de Amerikaanse literatuur. Denk aan Jack Kerouac, William Burroughs en de hoofdfiguur Allen Ginsberg.

Zodra de film begint moet ik terugdenken aan een discussie van nog geen twee weken geleden. Het gesprek ging toen over de vloek van succes waar sommige acteurs onder lijden. Christina Applegate heeft een paar filmrollen gehad, maar zal toch altijd herinnerd worden als Kelly Bundy. Fran Drescher, bekend van “The Nanny” heeft een paar films gedaan, maar haar rol daarin was eigenlijk precies dezelfde als in de serie. En heeft Macaulay Culkin na “Home Alone” nog iets van betekenis gedaan?

Een soortgelijk lot wachtte volgens mij de acteurs in recentere kaskrakers, zoals de acteurs uit “Harry Potter”. En dan natuurlijk vooral Harry. Onmogelijk dat Daniel Radcliffe ooit nog op overtuigende wijze een ander personage dan Harry zou kunnen neerzetten.

“Kill your darlings” toont mijn ongelijk aan. Dus ook ik moet mijn overtuiging, mijn “darling” aan de kant zetten. Radcliffe zet in deze film wel degelijk een heel ander soort personage neer. Iemand die van een verlegen, schuchtere jongen uitgroeit tot een van de grote personages in de Amerikaanse cultuur. Het moment van herkenning “Hey, da’s Harry”, duurde niet lang. Daarna groeide al snel het geloof in de rol die hij neerzet.

Hoe waarheidsgetrouw “Kill your darlings” is, zou ik niet weten, maar het geeft ons een mooie indruk van hoe het gegaan zou kunnen zijn. Hoe ontstaat het idee voor een nieuwe literaire stroming? Hoe worden schrijvers gevormd tot wie ze zijn. Wat brengt hen tot het schrijven op de manier waarop ze schrijven?

Voor iedereen met een beetje interesse in literatuur is deze film een echte aanrader. En voor de rest biedt de film, zoals gezegd, een moord. Maar ook drugs, stalking, een vleugje sex (zowel hetero als homosexuele) en zelfs een beetje actie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.