Hooivorken en toortsen, Prem en veren

toortsen en hooivorken
Woedende menigte vergeet even na te denken.

En jawel, er is weer een nieuwe rel geboren. En jawel, weer eens een rel om niets. Of beter gezegd: een rel over iets dat iemand gezegd ZOU hebben, maar niet heeft gezegd.

Wie? Beroepsprovocateur Prem Radhakishun, de man die we allemaal kennen om zijn heerlijk ongenuanceerde uitlatingen.

Plaats delict: De tafel van De Wereld Draait Door.

Ik heb de uitzending weliswaar niet gezien, maar ik heb wel het genoegen ’s ochtends lang in de file te staan, dus ik heb het geluidsfragment een paar keer voorbij horen komen.

De grote verontwaardiging is vooral gericht op de vermeende beschuldiging dat Jean-Pierre Geelen (Volkskrant) “het” alleen met kleine kinderen zou doen.

Alleen…

als je de uitspraak analyseert, was dit niet wat Radhakishun zei. Laten we de tekst erbij halen:

“Jean-Pierre Geelen is een van de grootste hypocrieten waarvan ik vernomen heb dat hij het voornamelijk met kleine kinderen doet. Ik heb er geen bewijs van, maar zo schrijft hij ook, en dát is mijn probleem!”

Wat is hier nou de beschuldiging…? In mijn ogen: dat Geelen hypocriet is. En die opmerking dat Geelen pedo zou zijn…? Een typisch Premiaanse illustratie van de reden waarom hij Geelen hypocriet vindt.

“Dat insinuerende van de Volkskrant, dat anti-zwarte van de Volkskrant”

Want daar ging de discussie over: over de betrouwbaarheid van de Volkskrant?
En wat ondermijnt de betrouwbaarheid van een krant het meest? Juist: het niet toepassen van hoor-en-wederhoor. Je weet wel, het journalistieke principe dat je geen beschuldigingen de wereld in helpt zonder dat je die uit meerdere onafhankelijke bronnen bevestigd hebt gekregen.

Prem heeft met zijn opmerking precies het gevaar van dat soort acties bewezen. En de reactie van de pers, die allemaal lopen te mekkeren dat Radakishun iemand van pedosexualiteit heeft beschuldigd, die bewezen net zo hard de stelling van Prem dat er in de media niet al teveel aan feiten-checken en zelf nadenken wordt gedaan.

En niet alleen de pers, ook twitter heeft hier weer lekker aan bijgedragen: iemand zegt iets, en de meute reageert zonder na te denken. De hooivorken en toortsen komen van zolder, de pek en de veren zijn al klaar.

Heeft hij gezegd waarvan iedereen gilt dat hij het zei? Nee

Was het een opmerking die hij niet had moeten maken? Inderdaad
Verdient hij de hoeveelheid shit die nu over hem heengestort wordt? Nee.
Was het onhandig? Absoluut.
Is dit reden voor een massale woede? Nou, nee…

Lang leve de vrijheid om mensen die een onhandige opmerking plaatsen te lynchen….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.