Het nieuwe normaal is niet normaal

Volgens Rutte moeten we wennen aan het nieuwe normaal. Zijn nieuwe normaal is echter onacceptabel.

Gisteren (7 april 2020) hield premier Mark Rutte samen met Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie. Hij begon ermee te vertellen dat er geen grote besluiten genomen waren. “Mooi”, dacht ik,” en overwoog de livestream te beëindigen. Ik besloot echter even te blijven hangen.

De persconferentie die volgde draaide om een paar kernbegrippen:

  • “Hou vol”
  • “We moeten wennen aan het nieuwe normaal”
  • De anderhalvemeter-samenleving
  • “De app”.

De app

Volgens De Jonge zouden twee apps “de kern van het nieuwe testbeleid” worden.

De ene app is voor mensen die besmet zijn, om jezelf in de gaten te houden en sneller contact met een arts te faciliteren. De andere moet bijhouden met wie je in contact bent geweest. Dus als je besmet bent, weet je wie je mogelijk hebt aangestoken. En als je in contact bent geweest met een patiënt, krijg je daar melding van. Technisch best leuk, maar het werkt alleen als je die app continu hebt ingeschakeld.

Volgens De Jonge is dit niets meer dan wat de GGD’s nu al doen. Hij negeert daarbij echter het feit dat geen GGD ooit op zo’n grote schaal dergelijk onderzoek heeft uitgevoerd, op de hele populatie. Hij benadrukt ook dat verlichten van de maatregelen alleen een optie is wanneer het onderzoek dat de app doet is uitgevoerd. Tussen de regels door: gebruik de app, of de lockdown duurt langer. En dat in het jaar van “75 jaar vrijheid”…

Verplicht? Nah, nee….nou ja… misschien…we kijken of het kan

“Of het verplicht wordt”, vroeg een wakkere journalist, waarop De Jonge een ontwijkend antwoord gaf, door een heel verhaal af te steken over hoe iedereen toch gewoon zo’n app zou moeten willen gebruiken. Maar, zo gaf hij na aandringen toe, de regering onderzoekt of het verplicht gesteld kan worden.

Het kabinet overweegt dus serieus om verplichte track-and-trace toe te passen op al haar burgers, enkel en alleen omdat ze bang zijn dat mensen niet vanuit hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel willen meehelpen.

De anderhalvemeter-samenleving

Soms is er zo’n woord dat ineens overal is, maar waarvan niemand weet waar het vandaan komt. De oorsprong van de “anderhalvemeter-samenleving” is overduidelijk. Dat is deze persconferentie. Net zoals de “participatiemaatschappij” ooit in de Troonrede werd gelanceerd, zo is ook de term “anderhalvemeter-samenleving” gelanceerd. Ik weet niet hoe vaak dit rare woord genoemd is, want ik ben gestopt met tellen. Maar: vaak.

Hou vol!

Tja…

Het nieuwe normaal van Rutte

En dan dat “nieuwe normaal”, waar we volgens Rutte aan moeten wennen. Hoe ziet dat er uit? Samen met het meermalen herhaalde “Hou vol”, lijkt het te duiden op de huidige maatregelen. Ik hoop van harte dat ik overreageer, maar wanneer ik de huidige maatregelen en de opmerkingen van gisteren combineer, dan ontstaat bij mij wel een beeld…

Het “nieuwe normaal” van Rutte is een samenleving waarbij iedereen te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar bewaard. Een samenleving waarbij fysiek contact ongewenst is. Het nieuwe normaal van Rutte is een samenleving waarbij geen vragen worden gesteld bij een overheid die haar burgers ten allen tijde wil kunnen tracken. Het nieuwe normaal is een samenleving waarin privacy een luxe is die we ons niet kunnen veroorloven. Het nieuwe normaal is een samenleving waarin de overheid doet wat technisch mogelijk is, zonder zich af te vragen wat de prijs is die daarvoor betaald is.

Niet normaal

Het nieuwe normaal van Mark Rutte is onacceptabel. Het laatste wat we moeten willen is de huidige situatie gaan zien als de norm. We leven in uitzonderlijke tijden. Dat vergt aanpassing van ons gedrag. Dat vergt offers. Ja. De huidige situatie is uitzonderlijk.

En dat moet zo blijven.

Het kan ook lang duren, daar twijfel ik niet aan. Maar dat maakt de huidige situatie nog niet normaal. Een tracking-app, gedwongen afstandhouden, die dingen zijn niet normaal en mogen ook nooit normaal worden.

Het nieuwe normaal

Moeten we terug naar ons oude normale leventje? Daar is wat voor te zeggen. Maar liever zou ik wennen aan een ander “nieuw normaal”.

Ik zou willen dat we met zijn allen een “nieuw normaal” omarmen waarin we de lessen van deze tijd integreren. Een nieuw normaal waarin we de hervonden waardering voor écht contact omzetten in daden. Een nieuw normaal waarin we de waardering voor onze “vitale beroepers” omzetten in iets waar die mensen iets aan hebben. Een nieuw normaal waarin we oprechte aandacht voor elkaar hebben.

In mijn nieuwe normaal hebben we geen overheid die lijkt te lijden aan groupthink (anders kan ik niet verklaren dat ze die app serieus overwegen), maar een overheid die de fundamentele rechten van haar burgers beschermt. We respecteren elkaars privacy en we beseffen dat dit grenzen stelt aan wat we wel en niet kunnen en mogen doen.

In mijn nieuwe normaal is het normaal om elkaar een knuffel te geven, blijven we elkaar vragen hoe het gaat (en luisteren we ook echt naar het antwoord) en staan we weer wat meer voor elkaar klaar.

In mijn nieuwe normaal waarderen we onze vrijheid en genieten we hiervan, in een lager tempo dan voorheen.

In mijn nieuwe normaal werken we wat vaker thuis zodat we minder uitstoot en files hebben. In mijn nieuwe normaal hechten we minder belang aan spullen en meer belang aan elkaars welzijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.