Helpt PostNL zichzelf om zeep?

Ik heb een bekentenis. Dagelijks zit ik op internet. Ik ben (redelijk) actief op Social Media. Ik stuur dagelijks tientallen mailtjes (en dan heb ik het niet over zakelijke mails). Maar, en nu komt het… ik ben dol op post.

Ja, echt waar. Ouderwetse post. Een stuk papier, met inkt beschreven (met de hand) en dan in een envelop in een oranje bus. Heerlijk.

Toch stuur ik steeds minder brieven. Want eerlijk is eerlijk: ik heb niet zoveel te melden wat “briefwaardig” is. Bovendien, heeft u de prijs van een postzegel recent nog gezien? Vroeger was een brief nog te betalen, maar nu kosten de kerstpostzegels al wat de oude postzegel voorheen (nog niet eens zó lang geleden) kostte.

Wat ik wel veel stuur, zijn pakjes. Ik ben namelijk fervent lezer. Ik lees me het leplazerus, en schrijf over mijn leesavonturen recensies voor www.lekkerlezen.net. Heerlijk. Maar door al dat lezen, zakken mijn schappen wat door. Dus bied ik het grootste deel van de door mij gelezen boeken aan via Bol.com. Op die manier krijg ik een paar eurootjes binnen, waar ik dan weer iets leuks mee kan doen.

Als je via Bol verkoopt, krijg je de keuze om te verzenden via DHL, voor slechts € 4,50, of via PostNL. Een simpel pakketje versturen kost via PostNL € 6,50. Dat is een fors verschil. Logisch dus, dat de keuze voor pakjes al lang geleden op DHL is gevallen. OK, je moet wel even zoeken naar een afgiftepunt, maar ach… postkantoren bestaan niet meer en agentschappen zijn er ook steeds minder.

Voor de boeken die wél door de brievenbus passen, was de keuze kort geleden duidelijk: PostNL deed het voor € 2,30. Mooie prijs, waardoor je ook nog wat marge op de verkoop houdt (of de prijs kunt verlagen zodat mensen van een goedkoop boek kunnen genieten). Die prijs van € 2,30 ging echter vlot omhoog. Eerst naar € 2,46. Toen € 2,76. En afgelopen week was ik bij de balie zelfs € 3,84 kwijt. Let wel: het blijft gaan om vergelijkbare boeken!

De vraag wordt bij mij steeds duidelijker: waarom zou ik nog voor PostNL kiezen, als ik voor € 0,54 extra
a) Nooit meer voor de verrassing kom, dat men bij het agentschap toch vindt dat het niet past en dus € 6,50 moet kosten
b) Ik bij DHL wél standaard Track and Trace krijg, terwijl dit bij PostNL briefpost niet meegeleverd wordt?

Ik vraag me af of men bij PostNL wel kijkt naar de tarieven van de concurrent, want Tante Pos is zichzelf heel erg uit de markt aan het prijzen. Zo meteen wordt ze nog een Ouwe Vrijster…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.