Haal contant geld in huis

Onze privacy staat al jaren onder druk. Slechts een enkeling weigert bepaalde apps, omdat die continu allerlei persoonsgegevens registreren om die ten gelde te maken. Bart Jacobs, een vooraanstaande ICT wetenschapper van de Radboud Universiteit sprak hierover waarschuwende woorden op TEDxRadboudU, vandaag in Nijmegen.

Voor velen kwam deze waarschuwing voor het eerst. Doordat ik al wat jaartjes boeken recenseer en in die hoedanigheid ook boeken over privacy in het IT-tijdperk heb gelezen, was het voor mij niet voor het eerst. Ziedaar ook de reden dat ik het niet zo heb op Facebook en Hyves.

Hoe schokkend is het dan ook om vlak na die TedTalk op het NOS Journaal te horen dat Equens, het bedrijf dat alle PIN-betalingen registreert, de betaalgegevens wil gaan verkopen! Een ongelofelijke database vol persoonlijke gegevens. Gegevens die niet verkocht mogen worden zonder toestemming van de individuele klant.

Deze gegevens geven een ongelofelijke inzicht in het persoonlijk gedrag van elke particulier. Een inzicht dat bedrijven de mogelijkheid geeft om ons op een bepaalde manier te benaderen en daarmee ons gedrag te manipuleren. Wordt er in de wetenschap al getwijfeld over het fysiologische bestaan van de Vrije Wil, het bedrijfsleven draagt met dit soort ideeën sterk bij aan de laatste doodsteek van onze vrije keuze.

De directeur van Equens geeft in een interview aan dat hij hiermee correct handelt: “Wij gaan hier integer mee om, anders is ons bestaansrecht weg.”

De Rabobank heeft zo zijn bedenkingen, maar de ABN Amro gaat er al in mee. Ongelofelijk.

Tijd om weer meer contant geld te gaan gebruiken….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.