Een zinnig geluid uit de ivoren toren

Stem!
Gebruik je stemrecht

Marcel Wissenburg, hoogleraar politieke theorie heeft opgeroepen om de Gemeenteraadverkiezingen van gisteren ongeldig te laten verklaren. Volgens Wissenburg zou de Kieswet zijn geschonden, doordat veel stemhokjes niet waren uitgerust met een gordijntje.  Hierdoor is het mogelijk dat iemand over je schouder meekijkt om te zien wat je stemt. Bovendien waren de hokjes in veel stembureaus zo opgesteld dat er regelmatig iemand achterlangs moest lopen, waardoor de kans op meekijken groter werd.

Hoewel Wissenburg ook wel snapt dat de verkiezingen niet overgedaan zullen worden, hoopt hij hiermee een “duidelijk signaal” te hebben afgegeven.

Maar helaas, als je op de reacties onder het artikel in “De Gelderlander” moet afgaan is het “duidelijke signaal” voor een hoop mensen verloren gegaan.

Ene “Irene” reageert:

Wat wordt er moeilijk gedaan zeg.
Je legt je papier recht voor je, gaat er precies voor staan, niemand kan dan zien welk vakje je rood kleurt.
“Hans” reageert:
Kom op zeg……je kunt ook een nieuwsbehoefte kweken.

“Renske” is helemaal stellig:
“wat een onzin, ten eerste: waarom zou iemand over je schouder meekijken? wat heeft hij/zij daaraan? Ten tweede: het lukt je ook je pincode af te schermen met mensen op een halve meter afstand, dan is het ook mogelijk (als je dat echt nodig vindt) om stemkeuze af te schermen! onzin om het over te doen! dan is er alleen maar minder opkomst en net of mensen door een gordijn opeens op iets anders gaan stemmen!!!”
G. Louter doet er nog een schepje bovenop:
En dit zegt een hoogleraar ? hoe hij aan die wijsheid en aan die titel komt weet ik niet,maar volgens mij heeft hij op de kleuterschool vast niet goed opgelet. blijkbaar kan tegenwoordig de eerste de beste clown al de titel hoogleraar voor z,n naam zetten.

Fundamenteel punt

Hilarische reacties, inderdaad, ware het niet dat Wissenburg een fundamenteel punt aantipt. De democratie zoals we die kennen is gebaseerd op het gegeven dat een ieder mag stemmen “zonder last”.  Iedere stemgerechtigde heeft het recht om geheel zelfstandig te besluiten op wie hij zijn stem wil uitbrengen, zonder dat er ook maar enige druk op hem wordt uitgeoefend.
Natuurlijk komt het voor dat mensen een ander willen beïnvloeden. Niets menselijks is de kiezer tenslotte vreemd. Maar zolang het stemmen zelf in een afgesloten plaats gebeurt, waar niemand anders in aanwezig mag zijn, ben je pas écht vrij om te kiezen. Zodra iemand over je schouder meekijkt, dan kan hiermee ongewenste psychologische druk op de stemmer worden uitgeoefend.
Denk maar eens terug aan je kindertijd: je had geen zin om je kamer op te ruimen, maar uiteindelijk deed je het, omdat je anders geen toetje zou krijgen. In een verkiezingssituatie zou dit zich kunnen vertalen in mijnheer Jansen, die door Pietersen bij het stemmen geobserveerd wordt. Mijnheer Jansen zou eigenlijk op de Partij voor de Blijheid willen stemmen, maar ja, Pietersen is aanhanger van D77 en heel toevallig ook de baas van Jansen, dus ja… dan stemt Jansen toch maar op D77. Hij moet tenslotte zijn baan zeker stellen.
Trouwens, als iemand zo maar kan meekijken, opent dit ook de deur voor stemmenkoperij. Want als je kunt controleren of iemand inderdaad op partij X stemt, dan zou je die persoon hier voor kunnen belonen.
Zomaar twee simpele redenen om de opmerkingen van Wissenburg uiterst serieus te nemen.
Democratie is veel te belangrijk om lacherig over te doen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.