Een hele nieuwe kijk op landbouw

De moderne landbouw leunt sterk op het gebruik van machines en fossiele brandstoffen. Het grote probleem is echter dat deze fossiele brandstoffen eindig zijn.

Sterker nog, de peak-oil theorie stelt dat er al problemen zullen ontstaan ver voordat de olie “op” is. Een Shell-geoloog genaamd Hubbert kwam in 1956 met een grafiek die – simpel gesteld- illustreert dat bij de ontdekking van een olieveld de productie eerst toeneemt, dan nivelleert, om vervolgens af te nemen. De reden hiervoor is simpel: zodra een veld ontdekt en geëxploiteerd wordt, duurt het een tijdje voordat alle machines en installaties vol in bedrijf zijn. Zolang er nieuwe boortorens worden gebouwd, neemt de productie toe, tot het maximum bereikt is.

Na een tijdje neemt de druk in het olieveld af. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de resterende olie naar boven te halen. Een tijdje kan de productie met technische middelen op peil gehouden worden, maar op een zeker moment houdt het op. Dan daalt de productie van het veld.

Hubbert was de eerste die met dit gegeven ging rekenen en ontdekte dat niet alleen velden pieken, maar ook regio’s, en landen. Zo voorspelde hij dat de olieproductie in de VS zou pieken in 1971. Daarnaast voorspelde hij de pieken voor veel andere gebieden, alsmede een mondiale piek.

Zijn regionale voorspellingen kwamen allemaal uit, met hier en daar een jaartje verschil. Zijn verwachting voor de wereldwijde productie? Tussen 2010 en 2012.

En wat zien we als we naar de statistieken kijken? Inderdaad… de olieproductie is sinds halverwege 2008 eigenlijk niet meer toegenomen.

Filmpje

Ook een Engelse boerendochter ontdekte het bestaan van peakoil. In tegenstelling tot velen, gaat zij op een zoektocht om te ontdekken hoe ze de familieboerderij kan voorbereiden op een wereld na de oliepiek. Ze ontdekt een hele nieuwe methode om voedsel te produceren.

Natural world: Farm for the Future

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.