Deathrow discriminatie

Vraag me niet waarom, maar schijnbaar is het groot nieuws dat op vrijdagmiddag een terdood veroordeelde vrouw geëxecuteerd werd. De dood werd om 03:13 uur (Nederlandse tijd) vastgesteld.

Vooropgesteld dat ik de doodstraf de meest walgelijke straf vindt die denkbaar is, een straf die toont dat sommige landen de Middeleeuwen nog niet helemaal zijn ontgroeid, viel me in de berichtgeving één ding in het bijzonder op: de discriminatie in de discussie.
Zoals dat altijd gaat bij voorgenomen executies, werd ook deze voorafgegaan door een hardwerkende advocaat die zijn best deed de executie uit te stellen om zo tijd te winnen. Tijd die hij dan kan gebruiken om beroep aan te tekenen.

Ook waren er weer protesten van tegenstanders van de doodstraf. Door de protestanten werden diverse argumenten aangehaald, waaronder dat de vrouw, met een IQ van 72 toch wel heel dicht tegen laagbegaafdheid en dus ontoerekeningsvatbaarheid aan zat. Maar ook werd aangehaald dat je een vrouw eigenlijk niet zou mogen executeren. Nu vind ik het eerste argument eerlijk gezegd niet zo interessant om te bespreken. Maar het argument dat je een vrouw niet zo mogen executeren, dat is toch wel een aparte.

Vrouwen veroordeeld tot lichtere straffen dan mannen

Radio1 rapporteerde ’s ochtends dat er in de VS in een bepaald tijdvak zo’n 1200 executies hadden plaatsgevonden, waarbij het in 11 gevallen ging om een vrouw. Dat is een interessant cijfer. Want zelfs als je meeneemt dat, om wat voor reden dan ook, het vaak mannen zijn die misdaden begaan, is de conclusie duidelijk: vrouwen krijgen minder vaak de doodstraf dan mannen. Zo blijkt uit gegevens van het US Census bureau dat bijvoorbeeld voor moord en doodslag het cijfer voor mannen op 9,6 te liggen, terwijl vrouwen 1,2 halen. Dat is een
verhouding van 8:1.

Als je dit op het aantal doodstraffen zou loslaten, zouden er van de 1200 executies dus 1066 mannen moeten zijn, en 144 vrouwen. Hieruit blijkt (ondanks mogelijke methodologische bezwaren) dat vrouwen in ruim 90% van de gevallen blijkbaar een lichtere straf krijgen dan de mannen.

Ook de verslaggever haalde aan dat in een rechtzaak om de een of andere manier het vrouw-zijn blijkbaar toch een rol speelt bij het bepalen van de strafmaat.

Dit is toch je reinste discriminatie?
Waar zijn nu al die feministen? Waarom protesteren ze niet voor gelijke behandeling? Waarom eisen ze niet dat bij een gelijke zwaarte van de
misdaad de vrouw ook de doodstraf moet krijgen? Emancipatie gaat toch over een gelijke behandeling, een gelijke verdeling van de lusten en de lasten? Als je dan toch al voorstander bent van de doodstraf, moet je natuurlijk wel zuiver blijven!

Of laten we de betere optie kiezen en een VN resolutie afkondigen die de doodstraf
verbiedt!

One comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.