Boycot de Telegraaf (2)

Toen ik gisteren de post “Denk Na, Boycot de Telegraaf” schreef, dacht ik echt oprecht dat die “krant” het absolute dieptepunt in fatsoen en journalistieke integriteit had bereikt.

Man, had ik het fout… ze kunnen nog dieper zinken.

Vandaag verscheen een interview met de jongen die als enige de crash bij Tripoli (Libië) overleefd had. Schijnbaar had de arts een “journalist”  van de “krant”  aan de lijn en heeft hij de telefoon aan de 9-jarige gegeven.

De hoofdredactie noemt dit een “ongepland”  gesprek. Maar hey, wat maakt het uit: vooral plaatsen. En dan in het bijzonder het smeuïge nieuwtje dat hij nog niet eens zou weten dat hij wees is.

De reacties zijn vandaag iets sterker dan gisteren. Toen was -voor zover ik gezien heb- Femke Halsema de enige die (via een tweet) haar afschuw over de werkwijze van de Telegraaf uitte. Vandaag is het protest wat breder. Vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken noemt SG Ed Kronenburg het ”kwalijk” dat Ruben heeft gesproken met de Telegraaf. ”Dat zou niet mogelijk moeten zijn”, zei Kronenburg in het Radio 1 Journaal.

Reactie van de Telegraaf

In een reactie heeft de redactie van de Telegraaf aangegeven dat hen niets te verwijten valt:

“Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben”

Hieraan wordt vervolgens lekker schijnheilig toegevoegd:

”Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld”, aldus de leiding van de krant. ”De hoofdredactie van De Telegraaf hecht eraan te benadrukken dat de verslaggeefster in het onverwacht ontstane telefoongesprek met Ruben niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer”

Wacht eens… lezen we dat nu goed? Betreurt De Telegraaf nu dat ze het betreuren dat mensen het rare idee in hun hoofd hebben gekregen dat de krant misschien niet zorgvuldig is geweest?  Ja, dat staat er echt. Het spijt ze dat dit beeld is ontstaan…. ze hebben er totaal geen spijt over dat dit beeld alleen is ontstaan doordat ze juist enorme maling aan het hele concept van privacy hebben gehad.

Twitterprotest

Inmiddels is de macht van Twitter weer ontwaakt. Politici , zoals Andre Rouvoet,twitteren hun verontwaardiging van zich af.

Daarnaast is @boycottelegraaf opgekomen. Althans, voor zolang het duurt, want de geniale PR-mensen van De Telegraaf hebben deze account naar verluidt al laten blokkeren i.v.m. schending van het merkenrecht. Stomme zet, want iedereen met ook maar enige notie van sociale media weet dat dit soort acties juist olie op het vuur gooien.

En jawel, na korte tijd was daar @telegraafboycot. Die zal ook wel geblokkeerd worden, want oh-wee… als mensen de indruk krijgen dat De Telegraaf verkeerd bezig is.

Facebook groep

Ook op facebook is inmiddels een kleine protestbeweging aan het ontstaan. De protest-groep heeft in enkele uurtjes drie keer zoveel leden aangetrokken als De Telegraaf groep zelf (een stunning 96 so far).

Het verzet duurt dus voort! Houdt stand! Moedige lieden, en onthoudt:

De wereld is niet gevaarlijk omdat er mensen zijn die kwaad doen, de wer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.