Balkenende: “U kijkt zo lief”

Het zal je niet ontgaan zijn dat gisteren weer een debat tussen de diverse lijsttrekkers plaatsvond. Ditmaal in Carré.

Tijdens het debat werd aan elke lijsttrekker een “moeilijke vraag” gesteld. JP kreeg de vraag welke drie partijen hij het liefst in de regering ziet komen.

“U denkt toch niet dat ik daarop hier antwoord geef?”

was zijn eerste reactie. Ook de enige reactie die, zo vind ik, de goede is. Eerst verkiezingen houden, waarbij elke partij zijn eigen standpunten uitdraagt en daarna pas eens, op basis van de uitslag, verkennende coalitiegesprekken gaan voeren. Dat is de goede volgorde!

Interviewer Mariëlle Tweebeke nam hiermee, als goede interviewer, echter geen genoegen en vroeg door. Helaas voor haar hield Balkenende zijn rug recht, waarna hij zijn “visie” deelde. Maar ook toen vroeg ze door. En wat zegt onze demissionaire MP…?

“U kijkt zo lief”

En dat had hij, schijnbaar, niet mogen zeggen, want het lijkt wel of heel Nederland over hem heenvalt.  Heel Nederland, behalve Tweebeke zelf, die niet echt de indruk wekte er last van te hebben. Sterker nog: niemand weet hoe zij keek op dat moment, want in de live-uitzending was de camera niet op haar gericht. Dus wie weet keek ze wel heel bewust heel lief, om Balkenende zo te verleiden tot een uitspraak.

Ondertussen joelde de zaal, maar vooral -denk ik- omdat de premier met die uitspraak probeerde makkelijk ergens onderuit te komen.

Bij Opzij grijpen ze deze gelegenheid weer aan om aandacht te trekken.  Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden vindt dat hij zijn excuses moet aanbieden. Ze noemde de opmerking “zeer aanmatigend”, “totaal ongepast” en “sexistisch”.

Dus, zo vindt de hoofdredactrice van een blad dat zou staan voor emancipatie en zelfredzaamheid van vrouwen, moet de premier publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. En kan van hem geëist worden dat hij excuses maakt.

Excuse me?

Say what? Sinds wanneer hebben geëmancipeerde en zelfredzame vrouwen een of ander instituut nodig om voor hun belangen op te komen? Want in Nederland hebben we toch sterke vrouwen? Is er iemand die denkt dat mevrouw Tweebeke zelf niet in staat zou zijn om Balkenende aan te pakken, als zij daar de behoefte aan heeft? Sowieso de vraag: waar haalt Van der Linden het lef vandaan om zich hier tegenaan te bemoeien? Zoals ik het zie zijn er slechts twee mensen die excuses kunnen eisen: mevrouw Tweebeke en mevrouw Balkenende.

De rest moet zich er gewoon niet mee bemoeien. Sowieso is het al haast een unicum dat Professor Balkenende zich van een wat menselijkere kant laat zien.

Wat mij betreft heeft de Opzij-hoofdredactrice de vrouwenemancipatie met deze uitlatingen bepaald geen dienst bewezen.

Mocht je het gemist hebben, hier het video-fragment:

One comment

  1. Vandaag zei een jongedame tijdens het Grote Verkiezingsgala van BNN tegen Cohen dat hij, als hij geen antwoord wilde geven, hij wel “lief mocht blijven kijken”.

    Benieuwd of er nu ook klachten komen van de Opzij.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.