Als woningmarktbeleid averechts werkt

Volgens de uitzending van EenVandaag van 23 november mogen woningcorporaties vanaf 1 januari 2011 geen sociale woningen meer aanbieden aan mensen met een modaal inkomen. Schijnbaar is dit een gevolg van beslissingen in Brussel. Want de EU vindt dat wij, als Nederlanders, veel te veel mensen in sociale huurwoningen hebben.

De Woonbond noemt een groot aantal argumenten waarom dit slecht is, bijvoorbeeld ghetto-vorming, doordat de middeninkomens uit bepaalde wijken worden “geweerd”. De betrokken Minister (Donner) is stug als altijd en geeft aan dat hij eigenlijk niet al te veel verwacht te (kunnen) veranderen.

En inderdaad: de woningmarkt zit al lang op slot. De oorzaken waren al bekend: de doorstroming zit vast, doordat de stap van “de betere huurwoning” naar “een starters-koopwoning” te groot is. Er zit een enorm gat tussen de huur die je betaald en de woonkosten wanneer je gaat kopen. Als je al kunt kopen, tenminste, want een hypotheek vinden is ook geen makkie.

Door dit gebrek aan doorstroming is het voor starters al helemaal onmogelijk om iets te vinden. Want de woningen die voor starters betaalbaar zijn, worden bezet gehouden door mensen zoals ik: die best iets groters willen, en dit ook kunnen betalen, maar helaas geen woning krijgen, omdat die bezet gehouden door mensen die… et cetera.

Inmiddels heb ik, met ruim 7 jaar wachttijd, een kans van niet meer dan 15% dat ik een woning waarop ik reageer ook zou kunnen betrekken. Maar vanaf 1 januari gaat dat dus helemaal niet meer, de doorstroming is daarmee dus helemaal tot stand gebracht.

Het is toch vreemd, dat iemand die wil doorstromen (en daarmee ruimte maakt onderaan de woningmarkt) dit niet kan?

Ik kan nog wel begrijpen dat je vindt dat iemand met een inkomen van € 100.000 niet in een huis van € 300 per maand moet zitten. Maar dat je iemand die een sociale woning achterlaat niet in de gelegenheid stelt om een andere sociale woning aan te nemen… dat snap ik totaal niet.

Moet ik dan, net als die mevrouw in EenVandaag mijn baas vragen om me minder te laten verdienen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.