How to: kweekbak bouwen.

Toen ik mijn huis een paar jaar geleden kocht, was de voortuin “mooi strak”. Een paar struikjes, maar het grootste deel grind. Niet alleen (in mijn ogen) enorm saai, maar ook een enorme verspilling van goede grondoppervlakte waar mooie planten in kunnen staan. Iets waar elke stad behoefte aan heeft. Ik heb in de afgelopen jaren al een paar kleine wijzigingen kunnen aanbrengen. Om te beginnen heb ik de voorste twintig centimeter ontdaan van grind en wortelzeil om er een heg in aan te planten. Daarna heb ik een kleine bak gebouwd. Ook heb ik een oude dekenkist omgedoopt tot plantenbak.

Mijn voortuin aan het begin van de dag.

Al een stuk groener dan het was, maar nog steeds: erg veel grind.

Omdat ik momenteel werkloos ben, heb ik de tijd om mijn tuin weer wat intensiever onder handen te nemen. De dag begon met de hark, om ongeveer 3 vierkante meter aan grind aan de kant te harken. Dat blijkt een stuk lastiger dan het klinkt, maar na drie kwartier had ik een mooi vlak  “schoon” wortelzeil. Dan is het zaak om dit goed te verwijderen. De schaar doet hierbij wonderen om een goed stuk uit te knippen. Je wilt het wel heel laten, want je hebt het later nog nodig. Daarna begint het graven, met kleigrond een pittige klus, waar ik bijna de hele ochtend mee zoet was.

Om niet onnodige schade aan te brengen heb ik eerst de gleuf het dichtst bij het huis gegraven, om daar vervolgens met stoeptegels de rand in af te graven. Op onderstaande foto de stand van zaken tegen de tijd dat ik honger begon te krijgen. De grond is losgewoeld, het wortelzeil ligt aan de kant en de eerste rij stenen is  gelegd.

Na de lunch gaat het verder. Het wortelzeil heb ik in banen geknipt van ongeveer tien centimeter. Dit zeil heb ik tegen de buitenrand van de stoeptegels gelegd, om daar vervolgens een tweede laag tegels tegenaan te leggen. Op deze manier voorkom je dat aarde tussen de randen van de tegels valt (of met water spoelt) en blijft de bak netter. Ook kunnen voedingsstoffen dan niet meer zo makkelijk uitspoelen.

Na de eerste rand volgden de zijkanten en de rand aan de straatkant. Uiteraard werk je het geheel mooi af met compost en potgrond. En het eindresultaat:

De nieuwe groenbak, nagenoeg volledig van "geredde" materialen.

Nu de grote vraag: wat ga ik hier komend voorjaar zaaien? Bonen? Komkommer? Pompoen? Een combinatie van dingen?

Gebruikte materialen en kosten:

  • -28 stoeptegels – gratis (in mijn geval bij de buren, maar vraag eens rond en je merkt dat je ze altijd wel ergens op de kop kunt tikken.
  • -2 zakken compost – gratis (ontvangen van de gemeente op de nationale compostdag)
  • Wortelzeil – gratis (gerecycled van onder het grind
  • Spierkracht en zweet

 

 

 

This entry was posted in Duurzaamheid, Tuin and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply