4 mei: de dag dat het terrorisme gewonnen heeft

Al Quida heeft gewonnen

Terrorisme is een manier van niet-conventionele oorlogvoering. Over het algemeen is het doel van een terroristische aanslag het creëren van angst. Om dit te bereiken zoeken terroristen niet alleen naar mogelijkheden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, maar ook naar high-profile aanslagen. High profile aanslagen met een grote toevalsfactor.
Het gaat hierbij om aanslagen die veel aandacht van de media trekken (de metro van London, of de twee hoogste torens in New York) en waarbij de slachtoffers eigenlijk willekeurige mensen zijn. Door deze schijnbare willekeur gaan andere mensen namelijk beseffen dat zij net zo goed het slachtoffer hadden kunnen zijn. Door de combinatie van de toevalligheid en de grote media-aandacht zal angst de burgers in haar greep krijgen en kan, na verloop van tijd, de samenleving duurzaam ontwricht raken.

Na de voorgaande aanslagen, waaronder -maar zeker niet beperkt tot- 9/11, Londen en Madrid, werd door diverse mensen in de media gezegd dat ze “gewoon doorgaan met hun leven, omdat anders de terroristen gewonnen hebben”.

Sinds enkele dagen is het duidelijk: de terroristen hébben gewonnen.

EénVandaag bracht gisteren een item over “De Rabbijn”, de man die tijdens de Dodenherdenking voor paniek zorgde door wat geprevel en een daaropvolgende schreeuw. Mensen sloegen op de vlucht voor wat misschien wel een aanslag zou zijn. Hierbij raakten een groot aantal mensen zwaar gewond. De “dader” heeft inmiddels via zijn advocaat berouw getoond voor zijn daad. Hij had er geen bedoeling mee. Hij was dronken en gaat gebukt over een groot aantal psychische spanningen die er op een onhandig moment uitkwamen.

In dit verband komt de uitdrukking “Hij die zonder zonde is…” bij me op. Want zeg nou zelf: is er ook maar één persoon op deze wereld die niet ooit in een zo frustrerende situatie heeft gezeten dat hij het niet op een schreeuwen had willen zetten?

En zou, in een samenleving zonder onderstroom van angst, de paniek niet zijn uitgebleven? Ik denk het wel. Als we, als collectief, niet zo bang zouden zijn geweest, dan zou er wel iemand zijn geweest die de man had gezegd zijn smoel te houden en dan was het afgelopen geweest.

Maar dat is niet gebeurd. Er is paniek uitgebroken. En zelfs al bleek het deze keer “vals alarm”, de boodschap die hiermee naar Nederland wordt uitgezonden is duidelijk: het bezoeken van evenementen en gelegenheden met grote publieksmassa’s is gevaarlijk.

En zo blijkt, op de dag dat we stilstaan bij hen die gevallen zijn voor de Vrijheid dat de tegenstanders van Vrijheid hebben gewonnen. De angst heeft ons in de greep. Hun doel is bereikt….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.