10 fabels over introverten


Tien fabeltjes over introverten:

Fabel #1 – Introverten praten niet graag

Dit is niet waar. Wel waar is dat introverten niet praten tenzij ze wat zinnigs te melden hebben. Introverten hebben het niet zo op geklets. Als je een introvert zover krijgt dat hij begint te praten over iets waar hij echt interesse in en verstand van heeft, dan praat hij maar door, en door, en door, en…

Fabel #2: Introverten zijn verlegen

Introversie en verlegenheid hebben niets met elkaar te maken. Als je introvert bent, betekent dat niet dat je bang voor andere mensen bent. Het betekent slechts dat je een reden nodig hebt om met anderen te communiceren. Een introvert communiceert niet alleen maar voor het communiceren. Als je met een introvert wilt praten, begin dan gewoon te praten. Maak je niet al te druk dat je per sé beleefd over moet komen, want…

Fabel #3 – Introverten zijn lomp

Introverten zien vaak geen reden om onnodig om de hete brij heen te draaien met allerlei sociale wenselijke ritueeltjes. Ze willen vooral dat iedereen oprecht en eerlijk is. Helaas is dat niet in alle situaties geaccepteerd. Hierdoor kunnen introverten veel druk ervaren om zich “aan te passen”. Dit kunnen ze zeer vermoeiend vinden.

Fabel #4 – Introverten houden niet van mensen

In tegendeel. Een introvert hecht bijzonder veel waarde aan de vrienden die ze hebben. Het aantal écht goede vrienden laat zich vaak op één hand tellen. Als je je in de fortuinlijke situatie bevindt dat een introvert je als een vriend beschouwt, dan heb je een trouwe bondgenoot voor het leven. Zodra je een introvert ervan hebt overtuigd dat je iemand bent met karakter, dan heb je zijn respect en zit je gebeiteld.

Fabel #5 – Introverten gaan niet graag uit

Onzin. Alleen, introverten gaan niet zo lang uit als anderen. Ze willen ook de complicaties die gepaard gaan met activiteiten in het openbaar nog al eens proberen te vermijden. Ze zijn nogal snel in het opnemen van informatie en ervaring. Hierdoor hebben ze niet zo lang nodig om het “te snappen”. Zodra ze het trucje door hebben, kunnen ze naar huis. Even opladen, en de boel verwerken. Trouwens, dat verwerken van indrukken is essentieel voor introverten.

Fabel #6 – Introverten willen niets liever dan alleen zijn

Introverten voelen zich prima op hun gemak als ze in het gezelschap zijn van niets dan hun eigen gedachten. Ze denken nogal veel. Ze dagdromen vaak. Ze houden ervan om aan een probleem te werken, een puzzel op te lossen. Maar ze kunnen enorm eenzaam worden als ze hun ontdekkingen met niemand kunnen delen. Een introvert verlangt bijzonder veel naar een oprechte en authentieke verbinding. Maar dan wel met één iemand tegelijk!

Fabel #7 – Introverten zijn raar

Introverten zijn individualisten. Ze lopen niet mee met de massa. Ze worden liever gewaardeerd voor hun vernieuwende manieren. Ze denken autonoom. Hierdoor stellen ze de norm vaak ter discussie. Ze nemen hun besluiten niet op basis van wat populair of in de mode is.

Fabel #8 – Introverten zijn een stel nerds die aan de zijlijn staan

Introverten kijken vaak vooral naar binnen. Ze besteden veel aandacht aan hun gedachten en emoties. Het is niet zo dat ze geen aandacht kunnen besteden aan wat er om hen heen gebeurt, het is meer dat hun eigen
inwendige wereldje voor hen veel interessanter is en meer voldoening biedt.

Fabel #9 – Introverten kunnen niet ontspannen en weten niet hoe je lol moet trappen

Een introvert ontspant zich over het algemeen thuis of in de natuur en niet op drukke plekken. Introverten zijn geen sensatie-zoekers of adrenaline-junkies. Als ze zich in een omgeving bevinden met teveel gepraat en geluid, dan schakelen ze uit. Hun brein is veel te gevoelig voor dopamine. Introverten en Extraverten hebben simpelweg een verschillende neuro-configuratie. Zoek maar op!

Fabel #10 Introverten kunnen zichzelf “repareren” en extravert worden

Een introvert kan zichzelf niet repareren. Ze zijn niet “stuk”. Een introvert verdient het om gerespecteerd te worden om wie hij is. Gewaardeerd om zijn natuurlijke staat van “zijn” en de bijdrage die hij levert aan de mensheid, de maatschappij, of in ieder geval de omgeving waarin hij zich bevindt. Er is zelfs een onderzoek gedaan waaruit zou blijken dat er een correlatie is tussen extraversie en IQ. Behandel ze dus niet alsof ze een probleem hebben. Ze zijn gewoon anders dan extraverten.

Dit artikel is schaamteloos vertaald van deze site, die zelf ook weer een bron vermeld

 

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.